Content

Mikor érdemes hajót bérelni?

Aki már többször próbálkozott hajóbérléssel, bizonyára tapasztalta, hogy a legtöbb cégnél az év minden időszakában, szinte folyamatosan akciókkal bombáznak: van előfoglalási szezon, előszezoni és utószezoni árak, „last minute” akciók, kiállítási kedvezmények… ésatöbbi, ésatöbbi. Ha mindig van valami akció, akkor vajon teljesen mindegy, hogy mikor ütjük nyélbe a hajóbérlést??? Vagy lennének a kedvezőbbnél is kedvezőbb ajánlatok? Vagy pont az a hajó nem akciós, amit mi szeretnénk?

A rövid válasz az, hogy „attól függ”! Attól függ, mennyire vagy rugalmas. Ebben a cikkben összeszedtük a különböző foglalási időszakok jellemzőit. Ez útmutatót adhat, hogy igényeinktől és habitusunktól függően mikor szánjuk rá magunkat a hajóbérlésre.

Már megvan, hogy mikor és hol szeretnék hajózni – nem akarok variálni!

Akinek határozott az elképzelése, és nem akar, vagy nem tud abból engedni, mert a pl. a szabadság nem mozgatható, mindenképp a Kornátoknál szeretne hajózni, és egy-két évesnél régebbi „agyonhasznált” hajót sem szeretne, annak érdemes mielőbb megtenni a bérlést – különösen főszezoni nyaralás esetén! Ha megvan a kívánt hajó, akkor éljünk bátran a novembertől januárig, esetleg márciusig tartó előfoglalási kedvezményekkel vagy kiállítási akciókkal. Így a listaárakból 5-20%-os kedvezményt érhetünk el, ami nem rossz. Minél tovább várunk, annál nagyobb az esélye, hogy nem pont azt kapjuk, amit szeretnénk. Tapasztalatunk szerint a nyugat-európai bérlők ezt a szakaszt preferálják, sőt olyanokat is ismerünk, akik rendszeresen az első adandó alkalommal, már augusztus végén vagy szeptemberben lefoglalják a következő évi nyaralásukat, hogy mindenképp az ideális hajót bérelhessék, és ne kelljen később kompromisszumot kötniük – és ez nem kizárólag a jövedelem függvénye (biztos az is), hanem hogy mennyire fontos a tuti zavartalan nyaralás.

 

November - Január

valamint hajókiállítások alatt

Márciustól...

Last minute

(utolsó két hétben)

Hajók

Széles választék elérhető:

Fix a szabdsággal, főleg főszezonban,
vagy ha nem szeretne a nyaralásán kompromisszumokat kötni, akkor időben döntsön!

Csökkenő választék...

Ha megvan az ideális hajó és belefér a keretbe, ne habozzon!

Bent maradt hajók:

régebbi vagy nagyobb (5+ kabin) vagy

nehezebben megközelíthető bázis

Kedvezmények 5-20% 0-10% 25-40%

 

Rugalmas vagyok, akár az utolsó pillanatban is változtatok

A másik véglet, ha igazán rugalmasak vagyunk és csak általánosan az egy vagy két hét vitorlázás a cél valami meleg helyen, akkor a bent maradt hajókból az utolsó pillanatban választhatunk. Ebben az esetben egy jó ajánlatért hajlandóak vagyunk egy kicsit többet autózni, kompozni egy szigetre vagy átszállással repülni (pl. török vagy egyes görög kikötőkhöz); esetleg mozgatható az időpont egy-egy héttel vagy a csapat létszáma alakítható a „jóáras” hajó férőhelyeihez. Az ilyenkor bent maradt hajók általában a régebbi modellek, vagy a nagyobb méretek (5 kabin). A bent maradt hajókra a „last minute” kedvezményeket az utolsó két hétben szokták kitenni, ekkor Horvátországban 25-40% kedvezményt (elő-, utószezonban akár többet is), a többi mediterrán országban jobb esetben is inkább csak 20-30%-ot ajánlanak. Akit nem zavar, nem stresszel az utolsó pillanatos variálás, annak érdemes az utolsó két hétre halasztania a döntést.

Mit tegyek? Főszezonban vitorláznék, de lemaradtam az előfoglalásról, és nem akarok a bent maradt hajókra bazírozni

Márciustól az utolsó pillanatig már „dübörög a foglalási szezon”, a nemzetközi vizeken ekkor már ritka, de nem lehetetlen az árkedvezmény. A jó minőségű, 3-4 kabinos vitorlások ilyenkor szépen folyamatosan fogynak, különösen a főszezonra. Így ebben az időszakban, ha megtaláltuk az igazi hajót, és belefér a keretbe, akkor foglaljuk le! Ne várjunk jobb ajánlatot, valószínűleg nem ez lesz életünk legjobb vétele, de pontosan az a hajó lesz, amin jól fogjuk érezni magunkat – és végül is a nyaralásunkról, a kikapcsolódásunkról van szó! Ha tényleg jó hajót találtunk, akkor hamarosan más is ki fogja szúrni azt a gyöngyszemet, mielőtt az utolsó pillanatos ajánlat kikerülne rá. Természetesen ebben az időszakban is, mint az év során bármikor, van lehetőség 3-5 napra opciós foglalást tenni a hajóra, ami minden kötelezettség nélkül biztosít egy kis időt arra, hogy átgondoljuk, és megbeszéljük a mancsafttal, a családdal, a haverokkal. Ebben az időszakban általában 0-10% kedvezmény érhető el.

Összefoglalva: nézzünk magunkba, mennyire vagyunk rugalmasak. Ha nem zavar minket az utolsó pillanatos variálás és az esetleges kompromisszumok, akkor inkább várjunk az utolsó két hétig, azonban ha nem szeretnénk ezen stresszelni, és megtaláltuk a szimpatikus és elérhető hajót, akkor ne habozzunk tovább!

Bármelyik időszakot is preferálja, böngéssze meg az elérhető hajókat online vagy kérjen segítséget szakértőnktől:

Adriai hajóbérlés - hajókereső

Ajánlatot kérek

És amikor már a kiválasztott hajón vagyunk, élvezzük, hogy süt a nap és gyönyörű a szél, és ne felejtsünk el spontának lenni, próbáljunk ki új helyeket, vendéglőket, eldugott halászkikötőket is… :) 
Follow in Hungarian: bookaboat on facebook
Follow in English: bookaboat on Twitter

Send me weekly offers: 
Registration

 

 Send me a quote